Barista kiegészítő a tökéletes tejhab elkészítéséhez. (1 adagos méret)
5 500 Ft ÁFA-val (27%)
.
Barista kiegészítő: Tejkiöntő – 0,35l (kicsi)
A tejkiöntő a barista számára legalább olyan fontos kellék, mint a tömörítő, ugyanis ez a tejhabosítás eszköze.
A kiöntők okos megválasztása azért fontos, hogy azok segíteni tudják a barista szakszerő munkavégzését.
A megfelelő anyag könnyebb tisztán tartást tesz lehetővé, a többféle őrtartalom csökkenti a pazarlást, a jó csőrkialakítás lehetővé teszi a latte art technikák alkalmazását, stb.
De milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó tejkiöntőnek?
Saválló acél anyagból készül, hengeres, általában felfelé szűkülő alakkal.
Csőre, füle van, mérete és kialakítása a tejhabosításra, illetve a tej kiöntésére tökéletesen alkalmas.
Minden más hasonló edényt, amely ettől anyagban vagy kialakításban eltér, túl kicsi, vagy nagy az űrtartalma, nincsen csőre, nyele van, porcelánból készül, stb. tejforralónak hívunk, és nem tejkiöntőnek.
Sajnos ezeket még ma is előszeretettel alkalmazzák nem egy kávézóban, vendéglátóhelyen.
Anyagát tekintve saválló acél, aminek főként a hőmérséklet megtartásában, illetve mérésében van fontos szerepe.
Habosítás közben a hőmérsékletet általában a kezükkel mérik a baristák, de vannak, akik hőmérőt használnak.
A kézzel történő hőmérséklet-mérés az elterjedtebb, és egy rutinos szakember számára a leggyorsabb és legpontosabb módszer.
Ebben az esetben a készítő egyik kezével a kiöntő fülét, másik kezével az oldalát fogja, hogy a tenyerével mérje a melegedő tej hőmérsékletét.
Ebben van segítségünkre az acél anyag, amely megfelelő tempóban közvetíti, majd habosítás után elegendő ideig meg is tartja a meleget.
Ha hőmérőt használunk, az lehet digitális vagy analóg a lényeg, hogy pontos legyen, mert máskülönben hideg vagy túl forró italok kerülnek a vendég elé.
Ma már sok olyan tejkiöntő van, amelyhez eleve hozzászerelnek egy hőmérőt is, hogy megkönnyítsék a barista munkáját.
A fül főként biztonsági és kényelmi szerepet tölt be.
Nem az átforrósodott falat kell fognunk, illetve az öntésnél is segítség ez a megoldás.
A pontos méret lényeges.
Az alap tejkiöntők 0,35 l, 0,6 l és 1 literes űrtartalommal rendelkeznek:
a legkisebb alkalmas 1 cappuccino,
a közepes 2 cappuccino vagy egy latte macchiato,
a legnagyobb pedig 3-4 cappuccino vagy 2 latte macchiato tejének habosítására.
Ezzel alapvetően a rendelések 70%-át le is fedtük.
Egy induló kávézóba 1 kicsi, 2 közepes, és 1 nagy kiöntő beszerzése ajánlott, segítségükkel mindenféle rendelés, bármilyen összetételben, viszonylag rövid idő alatt teljesíthető.
A munka során arra kell törekednünk, hogy minél pontosabban mérjük ki azt a hideg tej mennyiséget, amellyel dolgozni szeretnénk, ugyanis a maradék, már felhabosított tejből később nem lehet megfelelő minőségő és állagú habot készíteni.
A csőr kialakításának, formájának és nagyságának az öntésnél van nagy szerepe.
Ma már egyre népszerűbb a latte art, vagyis a formára öntött szív, rozetta, alma, tulipán cappuccino.
A szabadkezes öntés közben az apró mozdulatokra kell nagyon figyelni: milyen magasról történik az öntés, merre döntjük, és hogyan mozgatjuk a kiöntőt.
Pont ezek a finom mozdulatok miatt az alap tejkiöntőkön túl már rengeteg más fajta is megtalálható a piacon.
A hosszabb csőr, a köztes űrtartalmak, a magasabb vagy pont az alacsonyabb méret a latte art gyakorlása során lehetnek a baristák segítségére.
Az eszpresszó-kultúra elterjedésével a vendégek egyre igényesebbek lettek.
A jó espresso mellett ma már az igazi, krémtejhabos cappuccino is nagyon fontos.
A vendégek nagy többsége szerencsére már tudja, hogy nem egy nagy adag, tejszínhabbal megfújt csoda bújik meg e név mögött.
Az igényes kávézókban pedig a baristáknak már nem szabad megelégedniük a mezítlábas, simán csak korrekt cappuccinókkal sem, hanem törekedniük kell, hogy a latte art-ot a mindennapok kávékészítésének sztenderd részévé tegyék!