LaPiccola PICCOLA kávégép ezüstkazánnal gyártott kivitelben jelent meg az etalon olasz márka kínálatában, méghozzá az Easy Serve Espresso (E.S.E.) pod kiszerelésű kávépárnát használva.
Merészség – gondolhatnánk – amikor már térdig (vagy nyakig?) ér a kapszulás kávégépek választéka.
Essen szó akkor az E.S.E. nyílt szabványról.
Illy Ferencz cége elkövette azt a hibát, hogy az 1970-es években kitalált párnás kávéőrlemény E.S.E. podos kiszerelést nem védte le. Amit a Nestlé a maga ’Nespresso’ alufedeles, műanyag kapszulás kávéőrleményével szorgosan megtett, ezzel letarolta a világot és ebből (is) multimilliárdos cég lett.
A műanyag kapszulával szemben a környezetre és egy eszpresszó kávé készítésére igen jó hatást gyakorló E.S.E. pod gyártásához (mert keresi a nép) nagy nevek csatlakoztak. Önként mint a Lucaffé, a Lavazza, a Segafredo, a Manuel, a Lamborghini vagy a Pellini, és a felsorolás korántsem teljes.
A LaPiccola gyártó Velencétől Milánóig szinte félúton van az észak-olasz gazdag Lombardiában, Carpenedolo kisvárosában. A cégnév nem lebecsülendő, bár az olasz „piccola/piccolo” jelentése itthon ’kicsi’, ’apró’. A kávégép szakmában viszont nagy tekintélyű név.
A LaPiccola PICCOLA kávégép a LaPiccola SARA modelljének továbbgondolt változata. Pontosabban szólva (a szocialista iparosítás sivár szótárának ékköveként működtetve) a ’visszafejlesztett’ változat. Mert a SARA kínál egy ’Vapore’ változatot. Külön kazánnal csak gőzt fejlesztő önálló blokkja van. Külön lehet nemcsak használni, hanem be/kikapcsolni is, vagyis két teljesen független felhasználási köre létezik. Egyedül a vízellátásban osztozik a kávégép funkcióhoz is elengedhetetlen víztartályon.
A Vapore kivitel egy olyan képesség, amit más gyártók kávégépei önálló funkcióként nem tudnak teljesítetni. Gőzt csak a kávékészítő blokkal együtt bekapcsolva és annak alárendelve tudnak előállítani. Ez felesleges bonyolult elektronika és nem mellesleg valódi energiapazarlás.
Miért felfűteni a gőzkészítő blokkot feleslegesen akkor is, ha csak egy eszpresszóra lett gusztusunk?
Manapság ez igazán húsbavágó, egyben pénztárcakímélő megfontolás tárgya könnyen lehet.
Miért tud mindez önálló vonzalom tárgya lenni?
Mert a LaPiccola SARA Vapore egy jó cappuccinohoz szükséges tejhab készítésen túl tud mindenféle más kunsztokat. Ezért robusztus teljesítményű külön (réz)kazán kell hozzá, hogy gőzt legyen képes gyorsan előállítani, méghozzá egyszerre sokat. Így nyílik mód fantasztikus habos kakaó készítésre megfelelő kakaópor keverék alkalmazásával. Ezt is kétféle módon tudja. Az egyik fajta porhoz tej szükségeltetik, a másikhoz még az se’. Teakészítéshez (meg máshoz) a gőzöléses forróvíz gyerekjáték.
A LaPiccola SARA alapkivitele ettől meg van fosztva, ’csak’ egy príma kávégép E.S.E. podos eszpresszó készítésre. Meg is van mindennek az ára, szó szerint. A SARA alapár ha ’Y’, a Vapore változaté 1.5x’Y’. A gőzt külön nem kínáló SARA alapmodell áramvonalasított és kompakt kivitele a rokonságban a
LaPiccola PICCOLA kávégép, követve a bevált felépítést.
Viszont a kazántartály anyaga ezüst: kiváló hőátadás, jó tágulástűrés, stb. végtére is – nemesfémből. Mivégre az ezüst? Az ebből készült tartályban erős antibakteriális hatás éri a benne lévő vizet.
Többi tudása hasonló. 3 literes víztartály, hőkioldós védelem, nagy nyomású, kis időigényű kávégép. Kivitele nem energiazabáló, energiaigénye alig 500 Wattot eszik,, azaz 230 Volton bő 2 Ampert (egy normál hajszárító ennek simán a duplájára tart igényt). A 28 centis kis dög 7 kg, jól néz ki és többféle anyagból van a háza. Tükör acél, vagy csiszolt szatén, illetve arany, gyöngy, sőt színből van még viola.