VTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM Slideshow

Hozzuk ki a legtöbbet az E.S.E POD-ból

Nyomtatás
IGP0032

 

Bejegyzésem célja, hogy bemutassak pár hasznos trükköt, amit a POD-os gépeknél lehet alkalmazni ahhoz, hogy a lehető legjobb kávét készítsük vele.Ezeket a gépeket viszonylag egyszerű használat jellemzi, nagyon nem lehet elrontani a kávé készítést, legalábbis elvileg. Gyakorlatban azonban lehetnek minőségi kifogásaink egy-egy POD-ból csapolt kávéra és ilyenkor lehet gondolkodni, most mi a fene történt, miért nem jó, nem ilyennek kell lenni. És lehet, hogy tényleg nem :)

 

Tekintsük át, milyen trükkök lehetségesek, hogy a lehető legjobb kávét készítsük egy ilyen géppel.

 

Használjunk kávégépekhez való, lágy vizet

A lágy víz nem csak a készüléknek tesz jót, hanem a kávé ízének és a kioldódásnak is. Én magam szaküzletben veszem a vizet, egy 5L-es kannában, ozmózis technológiával szűrt és lágyított. Jobb lesz tőle a kávé.

 

Használjunk friss párnát

Igenis számít. Hiába töltik nitrogénnel a zacskókat, bárki kipróbálhatja: friss POD-ból jobb kávé készül. Jobbak az ízek, szebb a crema. Egy éves POD-ból ne számítsunk arra, hogy maximális élményt kapunk majd.

 

Várjunk picit többet a bemelegedéssel

A POD-os gépek elvileg 2 perc alatt kellően felmelegszenek, a termosztát és a visszajelző lámpa is kialszik ennyi idő alatt. Az egész rendszer, főzőfejestül mindenestül viszont ennyi idő alatt egészen biztosan nem fog átmelegedni, ami gép hőstabilitásának viszont jót tenne, amitől garantáltan jobb  lesz a kávénk is. Irányadó legyen 15 perc várakozás csapolás előtt, pár fűtési és hűlési ciklus lemegy ennyi idő alatt.

 

Nyomjunk át a rendszeren némi friss vizet

Ez több szempontból is előnyös. Segíti felmelegíteni a főzőfejet, friss víz kerül a thermoblokkba és a kifolyó vízzel a csészénket is felmelegíthetjük, ami így nem hűti majd le a kávénkat. Ne mulasszuk el.

Az öblítést követően, ha van időnk egy vagy két felfűtési ciklusra, a kávékazánból távozik a víz, így a podunk kellő képpen lesz előáztatva, ezáltal lassab lesz a lefolyás és intenzívebb ízeket kapunk. Ez a leglassab lefőzési mód.

A leggyorsabb, azaz lazább vagy hosszabb kávét kedvelők ugyanolyan podból, hozhatjuk elő saját ízlésüknek megfelelő italt, úgy hogy az átöblítést követően helyezük be a podot majd leszorítjuk és 5 legfeljebb 7-8 másodpercig, hagyjuk előmelegedni a podot, majd elindítjuk a kávéfőzést, az eredménnyel ha meg voltunk elégedve, jegyezzük meg a sorrendet és az időzítést. 

 

POD tamperelése

Az. E.S.E POD-okot gyárilag elvileg tömörítik. Amikor kibontunk egy POD-os tasakot, érdemes megvizsgálni a kapott párnát. Kemény, tömör, vagy éppen puha állagú? Ha utóbbi (de különben is), érdemes megfontolni, hogy utólag mi tömörítsünk egy kicsit rajta, mielőtt a gépbe tesszük. Van, aki leteszi az asztalra és egyszerűen rátenyerel, ami hatékony és nem igényel segédeszközt. Láttam olyat is, hogy csészealjat tesznek rá és azzal nyomják le. Én egy POD-hoz való szűrőkosarat használok, amibe belehelyezem a POD-ot és egy tamperrel letömörítem. Ennek előnye, hogy nem változik meg jelentősen a párna formája, nem lesz belőle palacsinta.

 

POD-os szűrő

POD tamperelés

pod tamperelés

 

Főzőfej csavar állítás

A tamperelés után a következő lehetőségünk arra, hogy a lefolyás sebességét lassítsuk. Van minden POD-os gépnél egy csavar, amivel azt lehet állítani, mennyire nyomódjon össze a főzőfej alsó és felső része. Úgy célszerű beállítani, hogy egy picit nyomja össze a párnát, de még össze lehessen csukni. Gyárilag nem biztos, hogy jól van beállítva és a párnák között is lehet eltérés. Jó beállítás mellett lassulni fog a lefolyás és ezzel javulni a kioldódás.

 

Hőmérséklet szörfölés

Bizonyos korlátok között POD-os gépeknél is van lehetőségünk erre. Kiemelten fontos, tapasztalataim szerint a legtöbbet ez hozott a csapolások minőségén. Magas Arabica tartalom esetén a tökéletes kávé készítéshez magasabb hőmérsékletre lenne szükség. A POD-os gépen (ma még) általában nem lehet állítani hőmérsékletet, csak egy kis trükköt alkalmazni. Figyeljük meg a fűtési ciklust, a visszajelző lámpák támpontot adnak majd hozzá. Amikor egy fűtési ciklus befejeződött, abban a pillanatban a legmagasabb a víz hőmérséklete. A folyamat tehát a következő: készítsük elő a POD-ot, tampereljünk. Engedjünk vizet a csészébe. Nagy valószínűséggel be fog kapcsolni a fűtés, láthatjuk majd a visszajelző lámpákon. Amikor befejeződött a ciklus, azonnal tegyük be a párnát és csapoljunk. Ha ügyesen vagyunk és megismerjük a gépünket, akkor pár másodperccel a fűtési ciklus befejezte előtt elkezdhetjük a csapolást, így van a leghosszabb ideig a legmelegebb állapotban a vizünk.

_IGP0004

Elkezdem üresen a vizet átnyomni a thermoblokkon. Még nem fűt a gép, nem világít a visszajelző lámpa.

_IGP0005

Bekapcsolt a fűtés, lámpa kigyulladt. A POD és csésze legyen előkészítve a kézben, csészéből vizet kiönteni. Ha kialudt a lámpa, azonnal indítsuk a csapolást.

_IGP0006

Lámpa kialudt, indulhat a csapolás.

 

 

Végül ne felejtsük el az öblítést

Csapolás után egy kis vizet nyomjunk át a főzőfejen, amíg ki nem tisztul, majd lehetőség szerint töröljük szárazra egy konyharuhával. Ez ugyan az aktuális italunk ízét nem befolyásolja, de mindig van egy következő kávé, ugye?

 

Hogyan is kellene kinézzen egy POD-os csapolás

Az alábbi fotókon azt szeretném megmutatni, hogy mire számíthatunk egy jó POD csapolása során.

POD csapolás

POD crema

  Forrás: www.olaszpresszo.hu

Barista iskolánkról

Képzés
Képzés2
Képzés3
Képzés4
Képzés5
Képzés6
Képzés7
Képzés8
Képzés9
Képzés10

TérképElérhetőségek

CAFFÉ GRANDE ITALIA

Kávézó & kávé & kávégép szaküzlet

 

Minden Ami Kávé Kft.

7623 Pécs, Mártírok útja 48. 

Webáruház: +36 20 917 9021
Viszonteladó partnerek részére: +36 30 901 8000
Bemutatóterem: +36 72/232 419
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 9:00-17:00

email: mindenamikave@gmail.com

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK/ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

VISSZATÉRÍTÉSI SZABÁLYOK

Weboldalunkon olyan szöveg fájlokat, vagyis cookie - fájlokat használunk, melyek a felhasználók számítógépén kerülnek eltárolásra, weboldal látogatásával kapcsolatos adatokat tartalmaznak. Ide tartoznak különösen a földrajzi hely adatai, melyek a felhasználónál kerülnek elmentésre és egy ideiglenes hardver szintű besorolást tesznek lehetővé. A használat befejezése után a személyes adatok törlésre kerülnek, amennyiben azok a szolgáltatás nyújtásához már nem szükségesek. Az Ön személyes adatainak védelme számunkra kiemelt fontosságú. A weboldalunk használata közben megadott, azonosításra alkalmas, személyes jellegű adatokat harmadik fél számára nem továbbítjuk, kivéve, ha ez a szerződés teljesítéséhez elengedhetetlen (pl. futárszolgálat).

Az Önről tárolt személyes adatokról jogában áll bármikor felvilágosítást kérni és korábbi esetleges beleegyezését a tároláshoz és feldolgozáshoz visszavonni az alábbi elérhetőségeinken: